Waterverbruik in het Centrum

In 2023 verbruikte het Dansaert Centrum meer dan 2.000 m3 water. Logischerwijs hangt dit verbruik af van de activiteitsstroom, met pieken in de lente en de zomer.
De beheersing van dit verbruik is dus zowel een economische als een ecologische kwestie.

Hoe wordt het waterverbruik gekarakteriseerd?

Water wordt meestal gebruikt voor sanitaire doeleinden, activiteiten van huurders en onderhoud van gebouwen. Dit gebruik kan worden gecontroleerd op basis van ieders activiteit.
Incidentele werkzaamheden (werken, herinrichting) kunnen ook leiden tot pieken in het verbruik.

source: pexels-minan

Wat moet worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het water goed wordt gebruikt?

Er zijn twee aspecten waarmee je rekening moet houden als je je waterverbruik wilt verminderen: de kwaliteit van het geloosde water en het verbruikte volume.

Wat de kwaliteit van het afvalwater betreft, vervangt het Centrum geleidelijk het gebruik van zijn producten door producten die minder schadelijk zijn voor het geloosde water. Eind 2023 heeft de kwestie van de aanwezigheid van vervuilende stoffen (in het bijzonder PFAS) in het Brusselse water het verband tussen verbruik en impact op het aquatisch milieu weer aangewakkerd.

Wat de watervolumes betreft, hebben de te volgen reflexen vooral betrekking op het gebruik van bepaalde toestellen (spoeltoiletten, vaatwasmachines). Er wordt overwogen om kranen met een laag debiet te installeren.
Als je een lek ontdekt in het centrum, kun je dit melden op customercare@dansaert.be.